logo Re di Quaglie
 
Boraviste
Sobe - apartman
Restoran/kafe bar
Kongresna sala

Aktivnost
Sport / Razonoda
Lov
Sezone lova
Lovacke usluge
Saveti
Pecanje

Teritorija
Zemlja
Priroda
Dunav
Banja
Turisticka marsruta

Konjicki klub
Istorijski podaci
Rasa
Ergela
Rodoslov

Video

Fotogallery

Kontakti

News


italiano  english  deutsch  se

Istorijski Podaci

Lipica (ili "teren pod lipama") se nalazi nedaleko od Trsta, u pravcu severa. Nadvojvoda Karlo di Stiria, treći sin Kralja Ferdinanda I od Austrije,  izabrao je da u njoj  osnuje novu odgajivačnicu. Na takvu odluku uticao je odličan kvalitet konja kojisu gajeni u Krasu i u Akvileji, kao i savršena klima italijanske regije i blizina krajeva sa tradicijom gajenja i proizvodnje dobrih konja. 10. maja 1580. su u Lipicu stigla prva grla - začetnici krvne linije, poreklom iz Akvileje, Polezine i Veronezea, plod vekovne selekcije i italijanske proizvodnje. Ostali začetnici bili su izabrani na Iberijskom poluostrvu, kao pripadnici rase elegantnog držanja i pokreta. Ubrzo posle toga bilo je uvezeno nekoliko andaluških pastuva i nekoliko kobila iste rase. U svakom slučaju,  evidentan je italijanski doprinos i učešće u stvaranju "osnovnog nukleusa " nove odgajivačnice, koja će ubrzo postati poznata u celoj Evropi i svetu. Tako je rodjena nastarija konjska rasa u Evropi - "konj lipicaner".

Lipica je bila italijanska teritorija sve do II Svetskog rata, kada je doživela istu sudbinu kao i susedna Rijeka (Fiume). Italija se nije ograničila samo da pruži vekovno gostoprimstvo ovom važnom blagu, niti da obezbedjuje kobile za priplod, već je kasnije i doprinela na stvaranje i selekciju važnih krvnih linija lipicanera. I danas dva od sedam izvornih pastuva nose naziv "pastuvi začetnici rase" italijanskog porekla.
Savremeno odgajanje lipicanera zasniva se na šest  izvornih krvnih linija pastuva :

  • Conversano - izvorni napolitanski pastuv, vranac, okocen 1767;
  • Napolitano - izvorni napolitanski pastuv, ridjan, okocen 1790;
  • Pluto - izvorni danski pastuv, okocen 1765. u ergeli Frederiksborg;
  • Favory - plavkasti ridan, okocen 1779. u ergeli Kladruby;
  • Maestoso - sivac, okocen 1773. u ergeli Kladruby;
  • Siglavy - sivac, izvorni arapski konj okocen 1810.

Današnji  čistokrvni  lipicaneri potiču od dva italijanska pastuva, dva iz Kladrubyja, jednog danskog i jednog arapskog.
Jugoslavija, pa dakle i Srbija, podjednako kao i Italija i Austrija, uspela je da očuva veoma brojan i kompletno jezgro "porodica" koje sačinjavaju rasu lipicanera, kao i važan genetski kod konja, dobiven 427-godišnjom selekcijom. Osim ovih, postoji i pastuv Tulipan, poreklom iz Szilvasvarda iz Madjarske, koji je  ovde uvršten 1969. godine.

Potpuno je nepotrebno napomenuti da gore navedene zemlje i danas predstavljaju najveće odgajivače ovog divnog četvoronošca.

Per info (info) Tel/Fax+ 39 045 7550074 Tel (RS) +381 25 862350 (RS) Cell +381 64 2481896
E-mail: info@rediquaglie.com - rdq@sowireless.org