logo Re di Quaglie
 
Boraviste
Sobe - apartman
Restoran/kafe bar
Kongresna sala

Aktivnost
Sport / Razonoda
Lov
Sezone lova
Lovacke usluge
Saveti
Pecanje

Teritorija
Zemlja
Priroda
Dunav
Banja
Turisticka marsruta

Konjicki klub
Istorijski podaci
Rasa
Ergela
Rodoslov

Video

Fotogallery

Kontakti

News


italiano  english  deutsch  se

Rodoslov

Kao što je vlasnik ergele "Re di Quaglie", Grof Pietro Arvedi d'Emilei, plemickog porekla, tako su plemickog i istorijskog porekla i njegovi konji. Celokupno uzgajalište je sacinjeno od pastuva koji su potomci cistokrvih konja iz sedam najznacajnijih krvnih linija, priznatih u celom svetu, i poreklo svakog od njih navodimo.

***PLUTO***
Rasa je stvorena ukrštanjem konja španskog porekla, koja je dala plemenitog konja po imenu Pluto, pristiglog u Lipicu 1772. godine. Okoćen je 1765., a odgajan u štalama Danish Royal Stud vlasnika Fredericksborga i bio je potomak španske rase.
Zamak Fredericksborga, gde je odgajan Pluto, izgradio je izmedju 1600. i 1620. danski kralj Christian IV. Nalazi se severno od Kopenhagena, na ostrvu Sjaellund, u gradu Hillerod. Zamak je bio letnja rezidencija danske kraljevske porodice i sve do 1840. u njemu su krunisani kraljevi Danske.

***FAVORY***
Konj po imenu Favory stigao je u Lipicu 1973. godine iz Old Imperial Austria Stud iz Kladruba u Boemiji, osnovanoj 1578., dve godine pre osnivanja ergele Lipice.
Favory je okoćen 1779. godine i bio je sivkasto-braon boje. 1893. godine Favory XI je iz Madjarske odnet u Lipicu radi ukrštanja.

***CONVERSANO***
Prvi Conversano stigao je u Lipicu iz Napuljske kraljevine, 1774. godine. Okoćen je 1767. i bio je crne boje.
Imperatorka Marija Terezija udala je šesnaestogodišnju ćerku Mariju Karolinu za kralja Napulja. Nova kraljica je sa sobom dovela veliki broj diplomata, medju kojima je bio i Grof Kaunitz. 1974. godine on je Kraljevskom dvoru poklonio divnog crnog pastuva, koji je nazvan Conversano i postao je konj za priplod u Lipici u svojoj sedmoj godini. Medjunarodni Savez Lipicanera sa sedištem u Belgiji navodi da je Conversano uveo crnu boju dlake koja je kod pastuva bila isključivo siva. Pretpostavlja se da je konja rase Conversano, kao gore navedeni primerak poreklom iz Napuljske Kraljevine, odgojila porodica Acquaviva d'Aragona, grofovi od Conversana. Postoje različiti elementi koji potvrdjuju ovu pretpostavku. Luca Pastore u reviji "Umanesimo della Pietra" navodi da je krajem XV veka Andrea Matteo Acquaviva d'Aragona, grof od Conversana, ukrstio rase sa pastuvima uvezenom  sa istoka i iz Španije. Takodje navodi da je 1817- godine irski general Riccardo Church, izaslanik Burbona iz Pulje sa sedištem u Bariju, u vlastititoj ergeli imao jedno trkačko grlo linije Conversano.  Alfonso Basile u reviji "Umanesimo della Pietra"  od 1979., u vezi sa evolucijom konja Murge, navodi da je 1774. godine austrijski car kupio od grofa od Conversana dva pastuva koji su doprineli formiranju najboljih rodova linije Lipicaner Conversano.

***MAESTOSO***
Konj po imenu Maestoso okoćen je u Španiji 1773. godine i premešten je  1783. u Lipice iz Royal Stud u Kladrubu kao desetogodišnjak. Na nesreću, linija se ugasila u Lipici 1837. godine. Maestoso X,  okoćen 1819., bio je premešten iz Mezohegyesa u Madjarskoj u Lipicu, da bi se obnovila linija Maestoso.

***NAPOLITANO***
1785. gidine Lipica je dobila tri pastuva, poreklom iz Napuljske Kraljevine. Nekoliko plemićkih porodica u Napuljskoj Kraljevini odgajali su cenjene konje. Profesor Giuseppe Maria Fraddosio u svojoj knjizi "I Cavalli del Sud" ("Konji s juga") kaže da su familija koje su stekle priznanja u to vreme, bile familija grofova Acquaviva d'Aragona, grofovi od Conversana i Caracciolo vojvode od Martina.

***SIGLAVY***
Darley Arabian, Byerly Turk, Godolphin Barb  su preci arapskih konja. Bilo je raznih ukrštanja sa arapskim konjima, ali samo jedno je dalo uspeha. Radilo se o arapskom pastuvu Siglavy, uvezenom  iz odgajivačnice Prince Schwarzenberg. Okoćen 1810., stigao je u Lipicu 1816. godine. Ovaj konj je bio niskog rasta i izazvao je mnogo priče u štalama gde su bili naviknuti na konje španskog porekla i mnogo većeg rasta. U svakom slučaju, ovaj konj je postao začetnik linije Siglavy.

***TULIPAN***
Madjarska familija Jankovics je na grofoviji Somogy posedovala Ureglak. Imali su i odgajivačnicu Teresovacz u Hrvatskoj/Slavoniji. Familija je odgajala i ukrštala lipicanere španskog porekla i konje kupljene direktno u Lipici. Odatle potiče konj Tulipan. Uprkos tome, nijedan pastuv roda Tulipan nije nadjen u madjarskim odgajivačnicama lipicanera. Tek 1969. jedan crni pastuv, poreklom od konja Caprice, bio je doveden u ergelu  Szilvasvard, koja je posle postala poznata kao dom konja Tulipan.

PLUTO
PLUTO
FAVORY
FAVORY
CONVERSANO
CONVERSANO
MAESTOSO
MAESTOSO
NEAPOLITANO
NEAPOLITANO
SIGLAVY
SIGLAVY
TULIPAN
TULIPAN
Per info (info) Tel/Fax+ 39 045 7550074 Tel (RS) +381 25 862350 (RS) Cell +381 64 2481896
E-mail: info@rediquaglie.com - rdq@sowireless.org